AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, June 3, 2017

Пилешки шишчета Рас ел ханут / Ras El Hanout Chicken Kebabs



Най-доброто на пазара - това всъщност означава в превод името на микса от подправки Рас ел ханут, с което и моментално ме изкуши измежду богатия асортимент на  Spicentice :)   

Търговците от Северна Африка имат свои собствени рецепти за направата на въпросния микс, като всеки от тях винаги използва съставки с най-високо качество.

Букетът от подправки на Spicentice съдържа сладък червен пипер, джинджифил, кориандър, кимион, канела Cassia Bark, куркума, сол, захар, чили, черен пипер, индийско орехче, бахар, кардамон и специално добавен от тях  като финална нотка - розов цвят, който освен че им е донесъл златен медал за рецептата, на мен ми идва и някак по нашенски близък...


Искаше  ми се да приготвя нещо свежо, ароматно и леко - лятно и носещо на много бира и ледени напитки - и с въпросните шишчета по марокански, приготвени на тиган, буквално уцелих десятката ;)

Необходими продукти:
за 4 порции

600 г пилешки гърди, нарязани на хапки
1-2 с.л. зехтин
свеж магданоз или кориандър, за сервиране
4-6 резенчета лайм, за сервиране
1-2 щипки Рас ел ханут, или прясно смлям черен пипер - за сервиране

 За маринатата:
2-3 с.л. зехтин
1/2  до 1 ч.л. Рас ел ханут, или прясно смлям черен пипер - или на вкус
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
2-3 скилидки чесън, притиснати с плоската страна на ножа
прясно изцеден сок и корите от 1/2 лайм (или лимон)

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме нарязаното на хапки месо, зехтина, сухите подправки, и лайм сока, чесъна и нарязаните на едро кори лайм, разбъркваме добре, покриваме със свежо фолио и оставяме за час-два, или най-добре за през нощта в хладилника.
Разпределям месото между шишчетата, като се стараем да не сбиваме хапките и доовкусяваме със сол и Рас ел ханут, ако е необходимо.
Сгорещяваме зехтина в тигана - чугунен или грил - и печем шешчетата, като ги въртим откъм поне 4 страни около 2-4 минути от всяка страна, в зависимост от големината на хапките.
Поднасяме шишчетата веднага, гарнирани с резенчета лайм и поръсени с едро нарязан свеж магданоз, щипка Рас ел ханут и щедра доза ледена бира - нашата е плодова ;) summer edition, охладено бяло вино или домашна лимонада :)


Можем да гарнираме със свежа салата, грилоани или запечени зеленчуци и чеснов млечен дип...


No comments:

Post a Comment

Blogging tips