AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, January 19, 2011

Салата с пиле и ананас „Ча-Ча” / Cha-Cha Chicken Salad


Една екзотична и нетипична за нашите географски ширини салата с пиле и ананас, по-скоро „Хавайски” тип, на която попаднах в myrecipes - много лека и приятна и винаги се превръща в атракцията на трапезата.

This is such an exotic and not typical of our latitude salad, that I have come across onto myrecipes - it's very light and pleasant and is always the main attraction.

 
Необходими продукти:

За салатата:

500-600 г пилешки гърди, сварени и нарязани
150-200 г крем сирене (аз ползвах 1 опаковка Млечна крема)
1 чаша майонеза
2 пълни супени лъжици къри на прах
1 чаена лъжичка сол
1 ½ чаша (около 1 малка консерва) ананас на кубчета, отцеден от сока
2/3 чаша сушени червени боровинки
½ чаша компот от ананас + 1 с.л. захар (по желание)
1 чаша нарязани или смлени на едро печени, осолени бадеми

За гарнитурата (по желание):

4-5 по-големи ягоди
3-4 шайби ананас от консерва, разполовени
2 бр. киви, обелено и нарязано на кръгчета
2 бр. мандарини (или един портокал) обелени от ципата
1 до 1 ½ чаша бейби рукола (или предпочитана зелена салата)

*** Можем да гарнираме салата с всякакви любими сезонни плодове и свежи подправки или предпочитана зелена салата

За дресинга (по желание):

2 с.л. зехтин
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. компот от ананас
¼ ч.л. къри
1 мандарина (или ½ портокал), обелена от ципата и надробена
2-3 с.л. нарязани или смлени на едро печени, осолени бадеми

Ingredients:

For the salad:

500-600 g chicken breasts, cooked and chopped
150-200 g cream cheese 
1 cup mayonnaise
2 full tablespoons curry powder
1 teaspoon salt
1 ½ cup crashed pineapple, drained
2 / 3 cup dried cranberries
½ cup pineapple compote + 1 tablespoon sugar (optional)
1 cup chopped or ground wholesale roasted, salted almonds

For garnish (optional):

4-5 larger strawberries
3-4 canned pineapple rings , halved
2 kiwis, peeled and sliced
2 tangerines (or 1 orange), skinless
1 to 1 ½ cup baby arugula (or preferred lettuce)

*** We can garnish the salad with any favorite seasonal fruits and fresh herbs or salads.

For the dressing (optional):

2 tablespoons olive oil
1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
1 tablespoon pineapple compote
¼ teaspoon curry
1 tangerine (or ½ orange), skinless and chopped
2-3 tablespoons chopped or ground wholesale roasted, salted almonds


Начин на приготвяне:

Накисваме сушените боровинки с 1 с.л. захар в ½ чаша компот от ананас за около 2 часа или загряваме в микровълнова фурна за около ½ минута на 600W, разбъркваме добре и оставяме да се охладят. След като са се охладили напълно, отцеждаме добре от непоетия сок.

Смесваме в голяма купа крем сиренето, майонезата, кърито и солта. Добавяме сварените и нарязани пилешки гърди, отцедените кубчета ананас и добре отцедените боровинки и разбъркваме всички съставки, докато се смесят.

Покриваме с еластично фолио дъното и стените на 20-22 см форма за торта с подвижен ринг, изсипваме сместа и изравняваме, като притискаме добре. Покриваме плътно сместа с фолио, да не се втвърдява и покриваме и формата с фолио, за да не поема салата миризми. Охлаждаме в хладилник поне 8 часа (или до 24 часа). 

След като салатата е охладена, отстраняваме ринга и фолиото, с което е покрита плътно салатата и обръщаме върху поставка за торта или подходящ съд. Отстраняваме внимателно и останалото фолио и нанасяме с леко притискане нарязаните бадеми, отстрани на салатата.

Method:

Soak dried blueberries with 1 tablespoon sugar in ½ cup pineapple compote for about 2 hours or heat in a microwave oven for about ½ minute on 600W, mix well and leave to cool. Once cooled completely, drain completely the remaining juice. 

Mix in a large bowl cream cheese, mayonnaise, curry powder and salt. Add the cooked and chopped chicken breast, drained diced pineapple, well drained cranberries and mix all ingredients until blended.

Line up with plastic wrap the bottom and sides of 20-22 cm spring cake pan, pour the mixture and flatten. Cover tightly with plastic wrap. Refrigerate at least 8 hours (or up to 24 hours).

Once the salad is chilled, remove the ring, unwrap and invert the salad onto a cake stand or a suitable plate. Carefully remove the remaining plastic wrap  and carefully coat  with chopped almonds onto sides of the chicken salad. 


Гарнираме по желание с нарязаните плодове и бейби рукола (или свежи подправки и зелена салата). Съхраняваме в хладилника до сервирането.

Garnish with sliced fruits and baby arugula (or fresh herbs and lettuce). Refrigerate until serving.  


Може да поднесем салатата и на порции върху подложка от бейби рукола (или предпочитана зелена салата), която предварително овкусяваме с дресинга. Гарнираме с плодовете от салатата и поръсваме с парченца мандарини (или портокал) и нарязани печени и осолени бадеми.

The salad could be served as portions on a base of baby arugula (or preferred lettuce), seasoned with the dressing, garnished with fruit slices from the salad and sprinkled with pieces of tangerine (or orange) and chopped roasted and salted almonds.



15 comments:

  1. Отново ме впечатли твоята вкусна салата ..неуморима си Мина.

    ReplyDelete
  2. What a great-looking salad! And anything 'Hawaiian-style" is great with me!

    ReplyDelete
  3. Ca-ca looks amazing...you are real salad master:)

    ReplyDelete
  4. So colorful! It looks and sounds very good Mina. I always enjoy your posts. Thank you.

    ReplyDelete
  5. OMG this salad truly looks incredible!! And I love the colorful fruit all around it... and that serving on the plate, I WANT IT SO BAD!! Gimme gimme..

    ReplyDelete
  6. Mina-This is the most gorgeous and different chicken salad I have ever seen. So colorful with the fruits, and bursting with goodness!
    Absolutely loving it!

    ReplyDelete
  7. What a great mix of flavors....cranberry and pineapple...yum! This has to be super popular with guests.

    ReplyDelete
  8. What a gorgeous presentation! sounds so delicious!

    ReplyDelete
  9. yazıyı çevirip okuyamadım ama harika gözüküyor elinize sağlık

    ReplyDelete
  10. Oh wowwwwww, wow wow..this is really truly masterpiece! I love colors..OMG! I can's stop looking at the photos!:)))
    almost forgot..I have little blog award over at my blog for you!

    ReplyDelete
  11. I agree . . . WOW! This is such a pretty dish. Company perfect, and I love your pictures!

    Kristi

    ReplyDelete
  12. zi4e - благодаря ти!! Много приятно пъстра се получи салатката :)

    Rich - thanks!! the salad has become unexpectedly tasty...

    Irena :) thank you - it is merely a cheerful recipe...

    Thanks Sandra, it's been a fun to make that salad :)

    Kimberly - thank you!! :) >> passing through some salad to Kim :))

    Thanks Elisabeth!!! It's been a good one indeed, even I've been worrying if everyone at home will like it, as it is not the typical kind of chicken salad over here :))

    briarrose thanks :) it looks impresive onto the table and is tasty though :)

    Thanks Dimah :) we've all liked the salad at home...

    Gul, teşekkür!!! Google yararlı olabilir çevirmek... :)

    Sandra - many, many Thanks :) for the compliments and for the award - it is absolutely LOVELY!!! Thank you!!!

    Kristi - thank you!! I do feel flattered :)

    ReplyDelete
  13. Истинско произведение на изкуството! Поздравления!!!

    ReplyDelete
  14. Благодаря, Ани!!! Беше много :) жизнено изглеждаща салата...

    ReplyDelete
  15. Мина,снощи като бродих из блога ти пак й се любувах на тази салата,невероятно цветно и пищно си я аранжирала!Напълни ми очите с тези пъстри снимки!Браво за таланта ти!

    ReplyDelete

Blogging tips