AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, December 23, 2010

Мъфини Щолен / Stollen Muffins


Идеята за Мъфини-Щолен се роди спонтанно :)...Така и така се бяхме запасили със сушени плодове като за световно в чест на щолените... А и от бадемовия марципан ми остана прилично количество същo - май малко го бях спестила в щолените, но не бях сигурна как ше се държи :) и дали няма да развали тестото...  Та реших да импровизирам с едни бързи Щолен-мъфини :)

Оказа се изненадващо добро попадение!! 

It was a spontaneous idea to meke Stollen Muffins :)... We have got lots of dried fruits anyway for making the stollens... And I have got plenty of almond marzipan remaining also - even I might have saved a bit the marzipan for the stollens, as I haven't been really sure if it wouldn't spoil the daugh... So I have decided to improvise with these quick last minute Stollen-Muffins :)

But they are surprisingly tasty though!!


Необходими продукти:

За тестото:

1 масло (115 г), на стайна температура
½ чаша пудра захар
2 жълтъка
1 чаша прясно мляко, затоплено
2 чаши брашно
1 бакпулвер
1 чаени лъжички сол
Настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. бадемов екстракт или есенция ванилия
½  чаша нарязани бадеми
½ чаша стафиди, накиснати в ром от предната вечер или за ½ минута в микровълновата
¼ чаша сушени череши, нарязани на дребно
¼ чаша сушени ягоди, нарязани на дребно
¼чаша сушени смокини, нарязани на дребно
¼ чаша сушени кайсии, нарязани на дребно
¼ чаша сушена папая, нарязана на дребно
¼ чаша сушен ананас, нарязан на дребно


Ingredients:

For the Daugh:

115 g butter at room temperature
½ cup icing sugar
2 egg yolks
1 cup milk, lukewarm
2 cups all purpose flour
1 package baking powder (10 g)
1 teaspoon salt
Zest of 1 lemon
1 teaspoon almond extract or vanilla extract
½ cup sliced almonds
½ cup raisins, soaked in rum the night before or ½ minutes in the microwave
¼ cup dried cherries, finely diced
¼ cup dried strawberries, finely diced
¼ cup dried figs, finely diced
¼ cup dried apricots, finely diced
¼ cup dried papaya, finely diced
¼ cup dried pineapple, finely diced


За пълнежа:

Бадемов марципан - от рецептата за Традиционния немски коледен щолен с бадемов марципан

За поръсване:

½ чаша пудра захар, пресята
Оцветени кокосови стърготини


For the Filling:

Almond marzipan - from the Traditional German Christmas Stollen with Almond Marzipan
recipe 

For the Icing:

½ cup icing sugar, sifted
Colored coconut shavings


Начин на приготвяне:

В голяма купа или купата на електрически миксер разбиваме маслото до побеляване.

Прибавяме пудрата захар и разбиваме на пухкав крем.

Добавяме жълтъците един по един и след всеки разбъркваме на средна степен до пълното му усвояване.

В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.

Добавяме към маслената смес на 2-3 пъти редувайки затопленото мляко и брашното, смесено с бакпулвера и солта, като не спираме да разбъркваме на средна степен с миксер.

Прибавяме настърганата кора от лимон, есенцията, бадемите, стафидите и нарязаните на дребно сухи плодове и разбъркваме.

Разсипваме с лъжица тестото в предварително намаслени форми за мъфини, като пълним не повече от 2/3 от обема на формичките.

Нарязваме марципана на филийки (или оформяме топче марципан) и потапяме по 1 или ½ филийка марципан (или топче) във всяка формичка, като се стараем да покрием с тесто.

Печем в предварително загрята на 180 C фурна за около 20-25 минути или до златисто кафяво (набодена по средата на мъфин клечка трябва да излиза суха), като след 15-тата минута може да покрием с хартия за печене или алуминиево фолио – да не прегарят.

Изваждаме и намазваме мъфините с разтопено масло, докато са още горещи, и поръсваме през сито или цедка обилно с пудра захар и по желание декорираме с оцветен кокос (или с каквато коледна декорация :) ни хрумне).



Method:

Preheat oven to 360F (about 180 C).

In a large bowl or bowl of electric mixer beat butter until turns white.

Add the icing sugar and beat until turns to fluffy cream.

Add egg yolks one at a time and beat well.

In a separate bowl mix together flour, baking powder and salt.

Alternately add to butter mixture lukewarm milk and flour mixture and stir.

Add the grated lemon peel, almond or vanilla extract, almonds, raisins and diced dried fruit and mix.

Spoon the dough into the oiled muffin forms, filling about 2/3 of the forms.

Slice the marzipan (or make little marzipan balls) and dip 1 or ½ slice (or ball) in each muffin and try to cover with dough.

Bake in preheated to 360 F (about 180 C) oven for about 20-25 minutes or until golden brown, as in about 15 minutes may cover muffins with baking paper or cooking foil – so they will not burn.

Remove and spread with melted butter while hot and sprinkle with plenty of icing sugar and colored in red and green coconut shavings (or any other suitable :) Christmas muffins decorations).



Не съм съвсем сигурна, :) но може и да ми харесват с една идея повече от самия Щолен ;)

I am not really sure, :) but I may like these Stollen Muffins even a bit more than the Stollen itself ;)



Весели празници!!!

10 comments:

  1. Wow these muffins look so delicious and sound so amazing :) So perfect for the holiday. I can't wait to try this.

    ReplyDelete
  2. Love the idea of making smaller individual stollen. Its one of my favorite holiday breads!
    Cheers

    Toby

    ReplyDelete
  3. I love this idea! I could probably control myself a bit more by eating Stollen as a muffin rather than as an entire loaf. :)

    ReplyDelete
  4. Tes - thanks and please let me know what you think on those if give them a try :))

    Toby - I've been really improvising making this muffins :) but they have pleasantly surprised me!! Thanks for passing :)

    Kate - :)I'm afraid I am not that strong and hardly control myself even eating the smallest stollen muffins :), but thanks for the idea!!

    Thank you all guys :) and enjoy the holidays!!

    ReplyDelete
  5. How gorgeous are these stollen muffins! I just made a stollen loaf for the first time and can't wait to make more:) Happy Holidays to you:)

    ReplyDelete
  6. Oh my goodness! What a great idea! I have some extra marzipan! I may just have to try making this!

    ReplyDelete
  7. Честито Рождество Христово!
    С пожелание за много здраве, щастие и късмет!
    Весело изкарване на празниците :)

    ReplyDelete
  8. Mina-Love the beautiful stollen cookiesl So perfect for the holidays!
    Hope you had a wonderful Cristmas day, today!

    ReplyDelete
  9. Cake Duchess - thank you!! Your stollen is gorgeous!! Happy Holidays :)

    Amy - actually :) extra marzipan is one of the reasons to make these :)) Cheers!!

    Maria - Благодаря ти!!! Твоите Cooking Creations са истинско вдъхновение!! Весели празници!!!

    Elisabeth - thanks so much for stopping by!!! Your granddaughters are real beauties!! Wish you lovely holidays!!!

    ReplyDelete
  10. Wonderful idea to make this in muffin form. I will have to remember this.

    ReplyDelete

Blogging tips