AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, November 5, 2010

Кростата с круши и синьо сирене / Pears and Blue Cheese Crostata with Honey and Almonds

Pear and Blue Cheese Crostata With Honey and Almonds on FoodistaPear and Blue Cheese Crostata With Honey and Almonds

Адаптирана  от рецептата на  Lauren Bracey: Pear and Bleu Cheese Tart, Easier than Pie

Кростата е Италиански тип пай, който традиционно се приготвя с пълнеж от сладко, конфитюр, плодове с крем или рикота, като
краищата на тестото се прегъват върху пълнежа, придавайки по „грубоват” вид на сладкиша - наричан още "селски пай".

Предизвикателната комбинацията от круши, синьо сирене и бадеми, запечени с мед,  ми се стори особено изкусителна и реших да се отдам на тази така неустоима кулинарна забежка от установения вкус. 


Необходими продукти:


За тестото:

2 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
¼ ч.л. сол
Кората на 1 лимон – настъргана
200 г студено краве масло
1 жълтък
2-3 с.л студена вода – или колкото поеме


За пълнежа:

4-5 небелени зрели, но твърди круши
2 с.л. масло
2 + 2 с.л. мед
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
150 гр. синьо сирене
½ ч.ч. филирани бадеми
1 белтък
2 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:


 
Разполовяваме и почистваме крушите, без да ги белим и нарязваме на тънки резенчета. Поръсваме с лимоновия сок да не потъмняват.   

Смесваме брашното, кристалната захар, солта, настърганата лимонова кора и нарязаното на кубчета студено масло и размесваме с процесор или миксер (или претриваме през пръсти), докато сместа стане „на трохи”. Добавяме жълтъка и вода и замесваме грубо тесто.

Върху набрашнена хартия за печене разточваме неправилна кора с диаметър около 35-36 см, покриваме с фино готварско фолио и оставяме в хладилника или на хладно да отлежи.

През това време задушаваме на средно силна степен нарязаните круши, заедно с маслото и 2 с.л. мед за около 15-20 минути или докато поомекнат и добият леко златист цвят, като разбъркваме внимателно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстинат.

Изваждаме тестото от хладилника и оставяме да се отпусне за около 10 минути, за да е податливо на обработка. Надупчваме с вилица кората, като оставяме 5-6 см бордюр,с който да завием плънката. Аранжираме охладените круши спираловидно, като отново оставяме бордюра непокрит.

Напръскваме с останалия мед, посипваме с натрошеното (или настъргано) синьо сирене и поръсваме обилно с филирани бадеми.

Намазваме с разбития с малко вода белтък бордюра от вътрешната страна и го прегъваме върху плънката, така че да се образува кора с неравномерен ръб. Намазваме и външната страна на кората и я поръсваме с кафявата захар.

Печем в предварително загрята до 220 градуса C фурна (или около 200 C на вентилатор) за около 30-35 минути, ако печем само върху хартия на долна скара или за около 40-45 минути ако печем в съд (или до готовност). Ако бадемите започнат да се препичат, покриваме с фолио или хартия за печене, за да не прегорят. Изваждаме Кростата от фурната и я оставяме да се поохлади, преди да я преместим в съд за сервиране, за да не се разпадне. Сервираме топла или на стайна температура.


Крайният резултат е един изключително ароматен сладкиш с хрупкава коричка и сочен пълнеж.


П.П. Няма да скривам, че тази рецепта ми е любима, но съм и особено доволна, че е една от моите две рецепти, отличени с месечна награда от екипа на списание BBC GoodFood България :)






No comments:

Post a Comment

Blogging tips